MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALAR NUTQINI O`STIRISH YO’LLARI - Hamrayeva, E`zozxon (Maktabgacha taʼlim jurnali, 2022)
Sog’lom bolani tarbiyalash masalasiga yurtimizda asosiy e’tibor qaratilgan bo’lib sog’lom bolani tarkib toptirish juda ko’p omillarga bog’liq bo’lib, bolaning kamolot mezonlaridan biri uni psixikasini har tomonlama rivojlantirishdir. Bolaning psixik taraqqiyoti unda sezgi, idrok, diqqat, xotira, nutq, hayol va tafakkurning rivojlanishi bilan uzviy bog’liq. Bolaning ruhiy kamolotining ko’p jihatlari nutq bilan bog’liq ravishda rivojlanadi. Chunki, bola muloqotga kirishishi ya’ni tengdoshlari va kattalar bilan bo’ladigan muloqotlari jarayonida juda ko’plab ma’lumotlarga ega bo’ladi va o’zining ruhiyatini keyingi rivojlanish bosqichiga ko’tarib boradi.