UMUMTA’LIM MAKTABLARI QOSHIDAGI SHAXOBCHALARDAGI BOLALAR NUTQINI RIVOJLANTIRISHDA KOMPLEKS LOGOPEDIK TIZIMLI ISHLARNI TASHKIL ETISH - Islomova, Ozoda (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2022)
Ushbumaqoladaumumta’lim maktablari qoshidagi logopediya shaxobchasida saralab olingan o’quvchilarining nutq kamchililarini samarali bartaraf etishda talab me’yorlari mos ravishda bartaraf etish choralari ko’riladi. O’quvchilarda aniqlangan nutq nuqsonlari har xil bo‘ladi, ularning ba’zilari batamom bartaraf etiladi ba’zilari bir qadar tuzatiladi, korreksiyalanadi, boshqalari esa bilinmaydigan holga keltiriladi. Bola nutqida qo‘pol kamchiliklar bo‘lsa, to‘g‘ri tashkil etilgan logopedik choralarni o‘z vaqtida ko‘rish yo‘li bilan ularni to‘liq bartaraf etish mumkin. Boladagi nuqson organik kamchiliklar natijasida paydo bo‘lgan bo‘lsa (masalan, oligofreniya shunday nuqson jumlasiga kiradi), uni to‘liq bartaraf etib bo‘lmasa ham, biroq qisman tuzatish samaradorligi haqida.