KOXLEAR IMPLANTLI BOLALARDA ESHITUV IDROKI VA NUTQINI RIVOJLANTIRISH - Temurova, Gulchexra (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2021)
Mo’jizaviy qurulma bundan 40 yillar muqaddam Fransiyada paydo bo‘lgan. Past eshituvchi kishining o‘rta qulog‘ini operatsiya qilganda, shilliq o‘ramasiga ta’minot blokiga ulangan elektrod tasodifan tegib ketadi va mijoz o‘zining qulog‘ini avvalgidan ko‘ra yaxshiroq eshityapti, deb his qiladi. eshitish tizimining elektr stimulyatsiyasi tovush sezilishiga olib kelishi mumkinligini aniqladi. U quloqlariga metall simlarni bog’lab, ularni 50 voltli elektr pallasiga uladi. Shunda u quloqlarida qaynayotgan suv tovushini sezdi.