QARAG‘AY TOIFA O‘SIMLIKLAR TO‘G‘RISIDAGI UMUMIY TASNIF - Tursunboyeva, Madina (Физико-технологического образование, 2025)
Ochiq urug‘li o‘simliklar devon davrida paydo bo‘lgan yuksak o‘simliklarning eng qadimgi guruhlardan,bo‘lib paleozoy va mezozoy eralarida keng rivojlangan. Ochiq urug‘li o‘simliklarni urug‘li paparotniklar, bennettitlar, keytonlilar yo‘qolib qazilma holda saqlanib qolgan. Ginkoviyalar, velvichiyalarni bitta turi saqlanib qolgan hozirgi kunda esa qarag‘aylar sagovniklar gnetoviylar keng tarqalib kelmoqda. Hozirgi kunda ochiq urug‘lilar xalq ho‘jaligida katta ahamiyatga ega. Ochiq urug‘lilar katta maydonlarda Tayga o‘rmonlarini hosil qiladi.Tayga o‘rmonlarida o‘ziga xos biotsenoz hosil boladi.