Al Beruniyning ilim-fan sohasida Sharq mamlakatlari rivojiga qo`shgan hissasi - Qambarov, Sanjarbek (Физико-технологического образование, 2023)
Al Beruniy 973-yil Xorazmni Kot shahrida tavallud topadi. U ota - onasidan juda erta yetim qoldi va shoh Iroqiylar xonadonida tarbiyalanadi. Xorazmshohning jiyani amakisining oʻgʻli Abu Nasr Mansur ibn Iroq Beruniyning ustozi bo’lgan. Faylasuf Rayda mashhur olim matematik va astronom al-Xoʻjandiy, tabib va faylasuf arRoziylar bilan tanishadi. Beruniy Hindistonda o`n uch o`n to`rt yil yashadi. O`zining „Hindiston“ asari uchun maʼlumot yigʻdi va uni 1030 - yil yozib tugatdi. Beruniy oʻzining shoh asarini Mas’udga bagʻishlab „Qonuni Mas’udiy“, deb atadi. Beruniyning asarlaridan atigi 30 ga yaqini bizning kunlargacha yetib kelgan