RANGTASVIR DARSLARIDA GRIZAYL TEXNIKASIDA PORTRET ISHLASHNI TALABALARGA O’RGATISH - Nurnazarov, Xudoyberdi (Физико-технологического образование, 2022)
Inson boshini tasvirlash, rassomdan o’ziga xos malaka, o’tkir nigoh va tajriba talab etadi. Tajribasiz talaba portret ishlashni oson deb o‘ylaydi. Naturadan qalamtasvir ishlagach, uni o‘ziga yaqin rang tanlab, bo‘yab qo‘yadi. Natija ko‘ngildagidek chiqmaydi. Naturaning tashqi qiyofasida o‘xshashlik sezilsada, to‘laqonli rangtasvir portreti deb bo’lmaydi. Portret rangtasvirida talaba butun bilim va mahoratini ishga solib, tasvirlanayotgan shaxsning o’ziga xos psixologik holatini aniq topa bilishi kerak