ALEKSANDR SEMYONOV — NAVOIYSHUNOS, BIBLIOGRAF OLIM - Tojiboyeva, Ozoda (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2022)
O‘zbek adabiyotini o‘rganish tarixida rus sharqshunoslarining hissasi ham salmoqli. XX asr boshlarida yashab, faoliyat yuritgan rus sharqshunos olimlari safida Aleksandr Aleksandrovich Semyonovning xizmatlari alohida o‘rin tutadi. Bu olim fanning ko‘p sohalarida faoliyat olib borgan. Jumladan, u tashkilotchi pedagog, adabiyotshunos, musiqashunos, etnograf, manbashunos, tarixchi sifatida samarali mehnat qildi. A. Semyonovning O‘zbekiston xalqi turmush tarzi, moddiy-ma’naviy, adabiy-ilmiy merosi bo‘yicha olib borgan jiddiy kuzatishlari e’tiborga molik. O‘zbek adiblari asarlari qo‘lyozma manbalarini ilk bor ro‘yxatga olish, ularning bibliografiyasini shakllantirish ishlari olim ilmiy faoliyatining eng sermasul davriga to‘g‘ri keladi. Ayniqsa, Navoiy asarlarining Buxoro, Samarqand, Toshkent fondlaridagi manbalarini to‘plash, shakllantirilgan bibliografiyasi asosida ularni ilk bor tavsiflanishi fanimizning muayyan yutuqlariga hissa bo‘lib qo‘shilgan.