Romanlarda davr, muhit va inson fojeasining badiiy ifodasi (Ulug’bek Hamdamning “ Muvozanat” asari asosida) - Rasulova, Feruzabonu (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Ulug’bek Hamdamning “ Muvozanat” asarida dunyoda jamiki narsalar muvozanat asosiga qurilganligini, agar biz muvozanatni yo’qotsak dunyoning asl mohiyatini ham yo’qotishimiz mumkinligi haqida bayon qilingan. Roman nomining o‘zidayoq shuni anglashimiz mumkinki, yangi davr ostonasida turgan inson ko‘nglidagi mezon davr va makon o‘zgarishlari natijasida ma’lum darajada izdan chiqdi, saqlab turilgan muvozanatning qalqib ketishi keng ko‘lamda ifodalab berildi. Yozuvchi bu asarida muvozanat tushunchasiga badiiy nuqtayi nazardan yondashadi va muvozanatning inson hayotining har bir tarzida, jabhasida, namoyon bo‘lishini muvozanatning buzilish holatlarini bir necha obrazlar orqali ko‘rsatib beradi.