BADIIY KO‘CHIM VOSITASIDA RAMZLARNING YUZAGA KELISHI VA ULARNING BADIIY XUSUSIYATLARI - Rajabov, To’xtamurod (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Annotatsiya. Zamonaviy she’riyatda uchraydigan ramzlar, misrada yuzaga kelishi, shoirning fikrini to‘laqonli ochib berishga xizmat qilishi va shu jarayonga aloqasi nuqtai nazaridan alohida bir ko‘rinish hosil qiladi. Ko‘chim va timsol tugallangan obraz yaratishda o‘zaro yaxlitlikka erishishi shart. Buning uchun esa, ijodkordan ma’lum bir me’yor va aniq ritm talab etiladi. Xalq og‘zaki ijodi orqali butun bir millatning ongiga singib ketgan ba’zi obrazlar bugungi zamonaviy she’riyatda ramz dara- jasiga chiqqan. She’riyatda uchraydigan metaforalarga ramz tarzida qarash holatlari uchraydi, ammo ko‘chim ramz darajasiga chiqishi uchun bir qator talablarga javob berishi kerak. Barcha davr she’riyatida ramz va ramziy obraz majozning bir turini o‘zida ifodalab kelgan.