MUMTOZ ASARLAR TILIDA QO’LLANILGAN KISHILIK OLMOSHLARINING TAHLILI - Jalilova, Shahrizoda (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Olmoshlar ma’no jihatidan boshqa mustaqil so‘zlardan ma’lum darajada farq qiladi. Ular predmet, belgi va miqdor ma’nolarini to‘g‘ridan to‘g‘ri ifodalamay, boshqa predmet, belgi va miqdor tushunchalari bilan ifodalaydi. Olmoshlar asli mavhum ma’no ifodalovchi so‘zlar kategoriyasi bo‘lib, uning ma’nosi faqat nutq jarayonida konkretlashadi. Shunga ko‘ra ular mustaqil ma’noli so‘zlar kabi shaxs, predmet, belgi, miqdorni bildirmay, ba’zan ular o‘rnida almashinib qo‘llanadi, qandaydir yo‘l bilan ularga ishora qiladi, o‘rni bilan ularning o‘rinbosariga aylanadi.