Аҳмадова Шоҳсанам Содиқ қизи. КОМИЛ ИНСОН ҒОЯСИНИНГ БАДИИЙ АДАБИЁТДА АКС ЭТИШИ - Jurayev, Jamoliddin (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2022)
Адабиёт яралибдики, у халқнинг орзу-умидлари, идеаллари, ҳаётий қарашларини ўзида мужассам этади. Жумладан, комил инсон ғояси бадиий адабиётнинг асосий тасвир объекти ҳисобланади. Ушбу ғоя асрлар оша такомиллашиб, ўзгаришларга учради ва бу жараён ҳануз давом этмоқда. Негаки, ҳар бир даврнинг етук инсон бўлиш учун қўядиган талаблари ўзига хосдир. Хусусан, зардуштийлик динининг муқаддас китоби бўлган “Авесто”да етук инсон фазилати бўлмиш ҳар бир яратиққа (унга нафақат инсон, балки жамики ҳайвонот ва набодот олами ҳам киради) ўз ўй –фикрлари, сўзлари, амаллари билан эзгулик қилиш уқтирилиши билан бир қаторда , ҳар бир шахснинг мард, жасур, ватанпарвар бўлмоғи лозимлигига алоҳида урғу берилади. Буни биз худоларнинг тасвиридан ёхуд Жамшид каби қаҳрамонларнинг эл –юрт учун қилган хизматларидан ҳам сезишимиз мумкин.