OGAHIY DEVONI LEKSIKASINING O`RGANILISHI - do’stova, surayyo (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2022)
Xorazm adabiy muhiti XIX - XX asrlarda o`z rivojini topdi. “Bu davr adabiy muhitining ravnaq topishida Xiva taxtida 47 yil uzluksiz hukmronlik qilgan mashhur shoir, Muhammad Raximxon II-Feruzning hissasi kattadir. U oʼz saroyiga ilm ahli va shoirlarni yigʼib, ularga homiylik qilish bilan birgalikda yetarlicha sharoit va imkoniyat yaratib berdi. Rahimxon II hukmronligi davrida oʼtmish shoirlar ijodini oʼrganish, turli janrlarda asarlar bitish, tarjima qilish, tarix yozish keng tus oldi. Xarakterlisi shundaki, bu davrda sheʼriyat yetakchi oʼrin tutib, Munis, Ogahiy, Feruz, Bayoniy, Аvaz Oʼtar kabi taniqli shoirlar ijod qildilar