O‘QITUVCHI NUTQI VA MAHORATI - Paraxadova, Dilfuza (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2021)
Oramizda so‘zga chechan, so‘zga usta, so‘z ustasi so‘zamol ,so‘zamollik sozni boplaydi, gapni do‘ndiradi, gapga usta,chiroyli gapiradi kabi iboralar bor . Keltirilgan so‘z va iboralarning barchasi inson nutqining, inson nutqi kamolotining darajasini umumiy, jo‘n nutqdan farqlanadigan nutq namunalarini ifoda qiladi. Ammo hamma ham bir xilda gapga chechan, o‘ta chiroyli gapiruvchi bo‘lavermaydi. Nutqiy chechanlik, notiqlik alohida qobiliyatdir.