fazilatturgunova05@gmail.com KOGNITIV NAZARIYA ASOSIDA KENGAYTIRILGAN FRAZEOLOGIK METAFORA YARATISH XUSUSIYATLARI: KOGNITIV NAZARIYA ASOSIDA KENGAYTIRILGAN FRAZEOLOGIK METAFORA YARATISH XUSUSIYATLARI - Turg`unova, Fazilat; Rustamov, Ilxom; Ataboyev, Isroil (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2022)
Ushbu tadqiqotning maqsadi kengaytirilgan frazeologik metafora yaratishda o`zbek va ingliz tillarida so’zlashuvchilar tomonidan ishlatiladigan asosiy kognitiv modellarni ko’rib chiqishdir. Tadqiqotning dolzarbligi shundaki, vaqti-vaqti bilan lingvistik birliklarni yaratishda metaforik fikrlash ayniqsa aniq, kognitiv modelni joylashtirish alohida qiziqish uyg’otadi. Tadqiqotning yangiligi vaqti-vaqti bilan kengaytirilgan frazeologik metafora yozishmalarini qidirishda turli xil tizimlarning ikki tilida so’zlashuvchilar tomonidan ishlatiladigan kognitiv modellarni tahlil qilishda keltirilgan.