ROST MAQOM TARIXIGA BIR NAZAR - Mirzaeva, Maryam (Журнал музыки и искусства, 2021)
Ushbu maqolada maqomaning kelib chiqishi, uning qismlari va maqom roli haqida yoritilgan. Bunday savollar, aslida, madaniyat, tarixiy va nazariy savollar bilan tubdan aks ettirilgan va bir-biri bilan uzviy bog‘ligi, buning natijasida ularga aniq javob berish qiyin. Shuning uchun, bu savollarga javoblarni badiiy tarixda izlash maqsadga muvofiq ko‘rinadi. Musiqiy madaniyat nafaqat moddiy-akustik hodisa, balki, birinchi navbatda, musiqaning tarixiy va nazariy hodisalari prizmasi orqali ijtimoiy-tarixiy hodisa sifatida ham ko‘rib chiqiladi